Sidor

tisdag 26 januari 2016

PPM

Idag uppdaterade jag ppm och tjänstepensionerna. Tjänstepensionerna ligger hos SEB och fondurvalet är inte det bästa, dessutom är det höga avgifter. Men men, jag kör strategin index/ränta och efter justering ligger jag 60% i korta räntefonder och restrerande 40% i Svenska indexfonder.


För tjänstepensionen så kommer jag hålla mig till denna strategi framöver och öka andelen för indexfond nu när vi är i Bearmarket. Målet är att ligga i princip 100% i indexfonder innan nästa Bullmarket.

För ppm är det annorlunda, där finns ett bra utbud med hyggliga avgifter. Så i ppm är fördelningen,
  • Avanza Zero
  • Kort räntefond
  • Rysslandsfond
  • Kinafond
  • Guld


I ppm har jag ökat i Kinafonder, funderar även på att byta Guldfond till råvaror generellt. Liksom för tjänstepensionsfonderna har jag i ppm övervägande andel i korta räntefonder som jag nu kommer växla till aktiefonder. I ppm har jag ca 50% i räntefonder som jag kommer växla till framförallt Kinafonder och Avanza Zero.

tisdag 19 januari 2016

Bearmarket

Så nu är vi i en björnmarknad med en nedgång som pågått sedan slutet av April 2015. Blir säkert billigare än vad det är i nuläget, gissar på ned 15% - 25% från dagens nivåer. Får hoppas att utdelningarna inte minskas eller uteblir i något av mina innehav, isåfall säljer jag av och går in i starkare företag.

För även om det nu går ned på börsen så blir det ju billigare och det är lämpligt att sprida inköp periodiskt 8 - 12 månader framåt för de som eventuellt har likvider, annars är det bara fortsätta att köpa månadsvis. Ska bli spännande att se hur marknaderna rör på sig under våren.

söndag 17 januari 2016

Dividend Centenarians

Hittade en lista (länk) på ett dussintal bolag som haft utdelning under minst 100 år. En överraskning var att York Water Company är det bolag som haft längst oavbruten utdelning, 200 år! Själv har jag aldrig haft tankar på att investera i det bolaget. Har själv några av de övriga bolagen som finns beskrivna.

måndag 11 januari 2016

Aktie inköp

Jag har utökat mitt innehav i några befintliga aktier,

Jag har även köpt in mig i ett par nya trevliga bolag, nämligen Emerson Electric Co och Philips 66. Tror båda dessa har potential att stiga rejält i värde men de är också ett bra tillskott till pengamaskinen, inköpskurserna för dessa aktier är mycket förmånliga för tillfället. W Buffet har visat intresse för Phillips 66 vilket är intressant. Emerson Electric Co är på listan Dividend Aristocrats 2016.



Emerson Electric Co
Emerson Electric Co. designs and manufactures products, and delivers services to industrial, commercial, and consumer markets worldwide. Emerson Electric Co. was founded in 1890 and is headquartered in St. Louis, Missouri.



Phillips 66
Phillips 66 is a diversified energy manufacturing and logistics company. With a portfolio of Midstream, Chemicals, Refining, and Marketing and Specialties businesses, the company processes, transports, stores and markets fuels and products globally. Headquartered in Houston, the company has 14,000 employees committed to safety and operating excellence.

söndag 10 januari 2016

Nytt år och nya investeringar


Har haft en skön vistelse i Spanien ett par veckor. Under tiden fyllde bloggen 3 år, känns som tiden runnit på snabbt. Hur som helst kommer jag att göra lite ändringar i rapporterandet, mest beroende på att jag koncentrerar mig på utdelningar.

Så, vad har jag hittat på för spännande under jul och nyår då? Jag köpte mig ett hus i Spanien! Närmare bestämt längs Costa Blanca i närheten av Alicante. Priserna halverades i många områden i samband med bankkrisen 2008 och det är fortfarande bra pris på fastigheter i Spanien. Dock så är priserna på väg upp och jag tror detta blir en utmärkt investering.

Fastigheten köpte jag genom att höja bolånen på min Svenska bostad, på så sätt slipper jag skulder i annan valuta än SEK. Lånade en miljon kr på min bostad och köpte för 80.000 € i Spanien. Detta innebär också att jag har ganska mycket likvider kvar som jag avvaktar lite med. Kan vara bra att ha om det blir en marknadskrasch nu i vår.

Så jag är alltså redan miljonär om jag räknar in fastigheterna i balansräkningen, vilket jag även nämnde när jag började blogga. Har ca 60% belåning i nuläget vilket är helt ok efter ett uttag på en miljon kr. Resekostnader kommer att öka något men o andra sidan kan man leva billigare i Spanien. Och det blir utmärkt att ha denna fastighet när det blir dags att pensionera sig.

Jaha, det var en liten uppdatering av det jag pysslat med under nyårshelgen. Och jag lägger till värdet av denna investering vid rapporterna men skippar Svenska bostaden. Börsen har ju inte heller varit så rolig detta år så det har faktiskt varit skönt att ha semester från börsen också. Ska köpa på mig lite aktier till veckan, finns ett antal att välja på som rasat i pris, rena rama Januari rean på börsen nu.

God fortsättning på det nya året!