Sidor

måndag 25 mars 2013

Löning

Känns bra när lönen trillar in på kontot varje månad, men det är aldrig några överraskningar tyvärr. I Mars är det extra utgifter som det brukar vara varje kvartal, får se hur mycket sparande det blir. Har även betalat en resa så det drar också ned lite på sparandet men det ska bli härligt o komma iväg en vecka i sommar till Italien.

Har laddat upp med likvider på depån för ett inköp, funderar på antingen ett råvarubolag, energibolag eller fastighetsbolag. Exxon Mobile ser hyfsat prisvärd ut men jag får se. Det man kan undra är varför W Buffet sålde av sitt innehav, vet han någonting som andra inte vet?

Hufvudstaden är väl ett av de fastighetsbolag som ser intressantast ut. Kursen ligger väldigt nära substansvärdet på 76Kr men det ser ut som aktien kan gå ned lite till, P/E är strax under 10 vilket är bra. För övrigt gillar jag att storägare är Lundbergföretagen så egentligen skulle man kunna investera i dom aktierna istället. Med en vakansgrad på ca 4% och endast en nettobelåningsgrad på 18% är Hufvudstaden ett av de kapitalstarkare fastighetsbolagen vilket även ger en hög soliditet på 55%. Direktavkastningen på dryga 3% är helt ok. Kursen ligger för närvarande på sitt MA200 och om den inte bryter ned under detta ser den köpvärd ut i nuläget. Vi får se under morgondagen om det blir köp eller inte.

Boliden och Holmen är dom bolag jag i första hand kollar på när det gäller råvaror. Men i nuläget känns Boliden inte rätt, dessutom ett av de bolagen som svänger mest i konjunkturer. Kan bli ett tillfälle att fånga upp i en konjunktursvacka. Holmen kan nog vara ett bra köp i dagsläget med P/E under 9.

Jag tror det kan vara en god idé att äga bolag i någon av de sektorerna jag kollar på i nuläget om vi eventuellt får en hög inflation. Med hög inflation menar jag över 10% och tyvärr presterar generellt sett aktier väldigt dåligt i ett sådant scenario. Det som går bäst är råvarubolag, energi och även fastighetsbolag med starka finanser eftersom lånekostnader ökar avsevärt vid hög inflation och därmed höga räntor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar