Sidor

lördag 19 januari 2013

Reflektioner

Framtiden för världens börsmarknader känns osäker just nu. Läste senast om Japan's skulder och att den finanspolitik dom för nu kan leda till att deras valuta förstörs. Själv tror jag det är svårt att kontrollera inflation om inte omöjligt i vissa lägen, i grund och botten handlar det om förtroende för en valuta eftersom ingen valuta är bunden till ett beständigt värde såsom guld. När väl ett förtroende tappas kan det gå snabbt, riktigt snabbt utför. Kanske USD och Euro har samma framtid som Japanska Yenen?

En hög inflation skulle medföra att ett land kommer ur sin skuldkris och kan börja om men vägen är smärtsam för alla som har beroende till ett sådant lands valuta. Kommer ni ihåg Argentina? Det var inte så länge sedan och dom har lyckats återhämta sig förvånansvärt bra men det var mycket illa när de gick in i hyperinflation.

Min tro är att många länder med extrema skulder som inte går att betala tillbaks måste gå igenom ett stålbad för att sedan kunna gå vidare. Tyvärr medför skenande inflation massa otrevligheter för befolkningen och skapar massor av fattigdom. Aktier och andra tillgångar är mycket bättre att äga än att ha kontanter om sådant scenario uppstår.

Egentligen som långsiktig investerare borde man ha tålamod och enbart handla när börsen går ned och ackumulera kapital under uppgång. Som tur är finns det bolag som är köpvärda även när börstoppar närmar sig eftersom man saknar tålamodet att vänta.

Min tro är att när väl världens skuldkriser är över kommer aktier och fastigheter vara överlägsna när det gäller tillväxt på investerat kapital. Och vi får se hur många år det tar innan vi kommer dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar