Sidor

fredag 1 juli 2016

Inköpstajming

Tänkte berätta lite om hur jag väljer mina inköp. Jag börjar alltid med att kolla hur aktien gått i portföljen i förhållande till snittkursen. Men jag snittar inte ned mig automatiskt utan försöker ta reda på varför en specifik aktie gått ned.

Kan ta Telia som exempel. Aktien har haft en lång tid av nedgång och senaste köpet gjorde jag i Januari. Efter det har aktien gått ned lite till och tillfällen att snitta ner sig har varit många. Orsaken till aktiens nedgång var i början massa mutaffärer och om det enbart hade varit detta som påverkat hade jag fortsatt snitta ned mig. Men även resultatet var ganska dåligt och signaler om att utdelningen kan sänkas 2017 har gjort att jag helt enkelt låter bli att snitta ned mig. Hade det varit ännu sämre hade jag inte tvekat att sälja.

Så, när jag kollat aktier i portföljen så brukar det inte finnas så mycket att snitta ned sig i. Jag kan tänka mig att denna metod att hitta lämpliga inköp fungerar bäst i en generell nedgång av börsmarknaderna.

Nästa steg som pågår kontinuerligt är givetvis att hålla sig ajour på nyhetssidor med vad som händer i omvärlden, även andra bloggare kollar jag in för att fånga upp ideér. Emellanåt använder jag en screener för att se om det finns något att fånga upp, senaste halvåret har energi och finansbolag dykt upp i screenern och här finns det möjligheter att hitta små guldkorn. Ofta rasar en hel sektor på grund av t ex oljepriset och då kan man passa på att köpa ett kvalitetsbolag i den sektorn om man hittar till ett bra pris.

Jag kollar alltid av direktavkastning, vinst per aktie och P/E innan eventuellt köp. Ett kriterium är att företaget har utdelning, helst P/E under 20 och en direktavkastning över 3% men utdelningen ska inte överstiga vinsten. Därför blir det sällan köp av högutdelare, AT&T är väl ett undantag till regeln. Google eller Yahoo finance fungerar bra som informationskällor.

Även företag som har utdelning men där direktavkastningen är lägre än 3% kan vara intressant, Lundbergföretagen som ett exempel. Kallas också som värdeinvestering. Företag utan utdelning köper jag inte i nuläget eftersom det inte ingår i min strategi att få en passiv inkomst.

Ibland känns det som att allt är för dyrt men då väljer jag ett stabilt, defensivt företag som t ex Johnson & Johnson, som känns lite dyr men så länge det ger runt 3% i direktavkastning är det intressant att köpa. Sannolikheten att utdelning ökar är stor och då har jag snart en bra yield on cost iallafall och dessutom en kvalitetsaktie.

Normalt sett brukar jag skanna av marknaden flera dagar innan jag bestämmer mig för ett inköp. Och hittills har det fungerat bra!

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar