lördag 31 december 2016

Årsrapport 2016Då är det dags att summera året som gått samt se framåt emot ett nytt spännande investeringsår.

Jag börjar att kolla på de målen jag satte upp för 2016,
- 500.000 kr i totalt sparande
- 1000 kr per månad i utdelningar

Eftersom jag gjort om totalt sparande så är det målet lite diffust men det totala sparandet har passerat 500.000 kr med råge, redogjorde även för detta i månadsrapporten för Januari 2016. Det andra målet är intressantare och i skrivande stund har jag 1180 kr per månad i utdelning. Detta mål nådde jag redan under Juni 2016.

När jag började blogga hade jag ett fast sparande på 1500 kr per månad och nu är alltså snart utdelningarna uppe i denna summa. Man kan säga att snöbollen definitivt börjat rulla. I nuläget har jag en fast överföring på 2000 kr för aktier och 2000 kr till räntesparande, ovanpå detta amorterar jag 4000 kr per månad så totalt har jag ett fast sparande på 8000 kr i månaden.

Totala insättningar till aktiedepån under året var 162.000 kr och det var kapital som dels kom ifrån tidigare räntesparande men även från den fastighetsaffär som gjordes under året. Sparandekvoten har under året varit ca 25% vilket jag är nöjd med då det är bättre än förra året. Depåvärdet har under året ökat med 212.072 kr inklusive insättningar. Aktieinnehaven har under året ökat med 19,54%,


Årets stora händelse var fastighetsköpet i Spanien och det har varit en lyckad investering hittills. Kommande år planerar vi att nyttja fastigheten under ett flertal veckor. Enbart med valutaförändringar har värdet ökat 10.000-tals kronor och som det ser ut i nuläget är fastighetspriserna på väg upp i Spanien. Jag anser nu pensionen vara säkrad i värdet av de fastigheter vi har, det är ju fullt möjligt att sälja boendet i Sverige och köpa något mindre för att få loss kapital.


Mina målsättningar för 2017 blir,
- 500.000 kr i likvidsparande (aktier, bankkonto)
- 2000 kr i månatlig utdelning
- 100.000 besökare på bloggen

Jag inser ju att om jag når 2000 kr i utdelning per månad kommer den passiva inkomsten för aktiehandel vara lika stor som det jag sparar månadsvis i nuläget och då börjar det bli riktigt kul. Det kommer gå åt lite pengar till resor under året så jag är nöjd om jag kan spara minst 2000 kr per månad till aktiedepån.

En intressant graf över hur utdelningarna är spridda över året, April och Maj är de två månaderna som ger mest och det är de Svenska aktierna som bidrar till det.För er som gillar grafer är här en annan som visar utdelningsutvecklingen under åren,


Avslutningsvis önskar jag alla ett,
gott nytt investeringsår 2017!!

8 kommentarer:

 1. Halloj!
  Har nyss hittat till din blogg och tycker att den verkar mycket läsvärd :)
  Fantastiskt sparande du har och det verkar som om du verkligen kommit en lång bit för att få bollen i rullning. Måste kännas fantastiskt med 1000 kr i utdelning varje år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta, varje månad skulle det stå :)
   Tack så mycket att du lagt till mig i din lista bland bloggar.
   Har gjort likadant med din blogg så att jag ska komma ihåg att komma in och kika lite då och då.
   God fortsättning på dig!

   Radera
  2. Hej själv! Ja, jag är nöjd med utdelningarna och det är bara att köra på nu mot nya mål. Ha ett framgångsrikt investeringsår 2017!

   Radera
 2. Hej Miljonkronor, hittade din blogg nyligen likt Kronantill miljonen här. Jag gillar det jag ser och det ser ut som om din investeringar varit lyckade med bra tajming på Spanska marknaden med. Jag tror som du att Spanien kommer lyfta fint framöver. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att passa på när marknadspriserna är pressade, ungefär som i Sverige mitten av 90-talet. Blir intressant senare i vår att se hur börserna rör sig och hur mycket oro det finns kring Trump.

   Radera
 3. Tjena, din första bild i detta inlägg. Hur får in "alla konton" i en och samma graf? Jag får inte till det så, utan bara konto för konto...hur jag än vänder och vrider på det :)
  Måste man skapa rapport först och få fram det den vägen?
  //P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väljer först kontoöversikt där alla konton syns, därefter väljer jag fliken värdepapper och har då värdepapper från alla konton, längre ned finns graven som då visar alla konton. Jag brukar aldrig välja ett specifikt konto utan jag vill ha alla aktier från samtliga konton på samma sida.

   Radera
 4. Klockrent, så enkelt det var. :)

  SvaraRadera