Sidor

måndag 18 mars 2013

Cypern

Det blev ett NEJ till förslaget om en engångsskatt på sparande för cyprioterna. Detta var ganska väntat, hur skulle man politiskt kunna försvara att ta en del av befolkningens sparkapital för att få ett lån till misskötta banker? Även om många sparare är tvivelaktiga individer kan man inte låta medborgarna (läs småspararna) betala för dåraktigheterna som pågått under flera år.

Nu måste dessa herrar och damer tänka om och göra rätt, man kan inte straffa befolkningen för att bankerna missköter sig. Kanske det bästa för Cypern, Grekland och andra syd europeiska länder är att lämna Euron? Se bara på Island - 2008 gick det illa för Island men idag har det vänt och dom är på god väg att vara tillbaka som innan krisen. Detta går bara om staterna själva kan kontrollera sin egen officiella valuta.

Det finns som jag ser det bara 2 vägar att gå:
  1. Euron överges och faller samman, staterna återgår till valutan dom hade innan Eurosamarbetet.
  2. ECB satsar med full kraft för att få igång alla Euro länder - kosta vad det kosta vill.
Alternativ 1 kommer att innebära ekonomisk katastrof i världen, frågan är hur lång tid det tar att komma tillbaka? Uppstår det motsättningar med risk för militärt våld? Ingen vet hur detta scenario skulle sluta men det skulle inte sluta bra.

Alternativ 2 är mer som USA's linje att försvara förenade staterna med allt vad detta innebär. Alla Euro länder kommer drabbas men inte lika illa som i scenario 1. Jag tror att detta alternativ är det enda som kan fungera utan att orsaka ekonomisk panik i världen, Tyskland och andra starka Eurostater kommer givetvis drabbas hårdare än de sydeuropeiska staterna. Men det är den enda vägen för att lösa problemen i sydeuropa.

Båda alternativen är dåliga politiskt sett och kommer förmodligen innebära politiska stormar med mass demonstrationer som följd och hur man än vänder sig har man rumpan bak.

Blir intressant att följa fortsättningen på Euro spektaklet och vi får hoppas att dom löser problemen utan att blanda in för mycket politisk prestige i det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar