Sidor

söndag 17 mars 2013

Hyperinflation

Läste precis en artikel från dagens industri om en svensk entrepenör som vill tillverka och sälja silvertackor som passar i plånboken. Dessa ska alltså användas som betalmedel på ICA när man handlar mat. Vet inte riktigt om jag tror på denna produkt, han konkurrerar uppenbarligen med riksbanken.

Nej, jag tror inte vi kommer handla på mat med guld eller silver i framtiden. Byteshandel kan däremot förekomma vilket är naturligare i ett samhälle med hyperinflation. Om det blir hyperinflation eller inte är omöjligt att förutse, men det skulle uppenbarligen lösa världens skuldproblem. Kanske är det detta vi står inför och då kommer frågan vad ska man investera i och ska man investera för vinst eller försöka räddas det som räddas kan? USA:s skulder är i US dollar så dom kan alltid återbetala sina skulder - dvs USA kan aldrig gå i konkurs som t.ex Cypern, Grekland, Italien etc kan göra, däremot skulle det orsaka andra problem om USA väljer att trycka nya dollar för att betala alla sina skulder.

Alla tillgångar är att föredra i ett scenario med hög inflation, även lån eftersom dessa inflateras bort. Mätt med guld som penningvaluta har det varit deflation sedan år 2000 och alldeles precis börjat vända mot farhågor för inflation. Många länder vill ha en "kontrollerad" inflation men detta tror jag inte går, det blir lite som en ketchupeffekt, man vill ha ut lagom men det kommer allt på en gång.

Så, i ett scenario med hög inflation ska man helst äga reala tillgångar. En bit mark kommer alltid ha sitt värde och kan i princip inte bli noll. Dessutom går det att producera andra tillgångar om man har en bit mark. Fastigheter kommer likaså alltid ha ett värde. Det sämsta man kan ha i ett scenario med hög inflation är sparande i en fiatvaluta. När det gäller inflation kan det gå riktigt fort och i princip kan det ske över en natt om förtroendet för en valuta försvinner.

Jag kommer att vid tillfälle investera i något av de 4 utländska bolag jag har på bevakningslistan, förhoppningsvis kommer det en möjlighet innan sommaren. Detta för att sprida valuta risker något plus att jag gillar kvartalsvis utdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar