lördag 26 oktober 2013

Konjunkturen

Veckan som gått har innehållit både bra och mindre bra rapporter. Det många glömmer bort när dom stirrar på rubriker är att se hur har företaget egentligen gått under Q3. Många företag som ligger under analytikernas förväntningar straffas och dess börskurser rasar. Det vi måste titta på är hur ser vinsterna ut och hur kommer utdelningarna att påverkas nästa år.

Ett företag kan ha ett dåligt kvartal pga yttre omständigheter, finns inga konstigheter i det. Men är företagets rapport dålig enbart pga att den inte lever upp till analytikernas förväntningar? Den frågan måste vi alla ställa oss om vi äger en aktie som rasat under veckan.

Kommande vecka fortsätter rapporterna att strömma in från tunga bolag på Large Cap och det blir intressant att se hur det hela utvecklar sig. Jag tror att vi står inför en nedgång på mellan 10% - 20% inom den närmaste framtiden men det är bara ett naturligt hack i kurvan på väg upp mot nya all time high's.

Låt oss titta på hur konjunkturbarometern ligger för tillfället, denna månad rapporterar konjunkturinstitutet:
Barometerindikatorn steg 3,4 enheter i oktober, från 98,2 i september till 101,6. Alla indikatorer, utom för privata tjänstenäringar, noterade en ökning. Mest steg indikatorn för tillverkningsindustri, 6,7 enheter, efter att ha backat nästan lika mycket i september. Indikatorn för privata tjänstenäringar minskade 1,7 enheter den här månaden. Med ett undantag ligger nu alla konfidensindikatorerna över sina historiska genomsnitt. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ligger drygt 5 enheter under genomsnittet.

101.6 är normalt i mitten av en börsuppgång, framförallt inte inför en nedgång. Titta på denna historiska graf
Som ni kan se finns det inga tecken på att börsen ska rasa kraftigt i nuläget. Snarare tror jag efter en kortvarig nedgång (rekyl) på mellan 10% - 20% och därefter att det blir nya ATH på världens börser innan vi står inför en större nedgång. När denna sättning på 10% - 20% kommer kan jag dock inte säga exakt men min gissning är att det antingen blir under November eller en bit in i 2014. Mest troligt är 2014 enligt min mening. Kanske blir nästa gång kongressen i USA tjafsar om budgettaket, skulle inte förvåna mig. Men hur som helst ett bra tillfälle att öka sina positioner.

Så fortsätt leta efter köpvärda aktier för dom finns men det krävs lite tid att hitta dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar