tisdag 8 oktober 2013

Upp eller ned?

Frågan som många ställer sig själva nu är huruvida toppen är här och nedgång väntar eller om det blir en resa uppåt. Läste ett ekonomiskt doom inlägg på di.se att nu minsann finns det inget mer att hämta utan den gyllene tidsåldern redan varit.

Well, kanske är så men jag tror inte så just nu. Visst, om USA kör en default blir det kaos och nedgång igen men tvivlar väldigt starkt på att dom vågar låta det gå så långt.

Alcoa som först ut i rapportsäsongen i USA visar på höjd vinst. Vad är det då som driver tillväxten, enligt mig så är det helt enkelt inflationen. Inflation mäts på olika sätt och som en vanlig konsument kan det kännas konstigt när riksbanken säger att inflationen är låg samtidigt som priset på matkassen ökat markant.

Det som kommer ske är att inflationen ökar och då kommer siffror som vi ser på världsindex idag egentligen inte vara särskilt märkvärdiga. Deflation har vi redan haft under en 10 års period mellan 2000 - 2010 så nästa steg borde vara inflation och priser vi är vana vid idag på aktier kommer vara mycket högre inom en snar framtid.

Om vi på svenska index når över toppen från milleniskiftet på index är det alltså inte så märkvärdigt. Många tittar på historiska siffror och jämför med hur det var för ett antal år sedan. Att vi nu skulle få lägre botten än vi hade under 2008 ser jag som mycket osannolikt. Tvärtom tror jag vi har en betydande uppgång under 2014 och kanske till och med in i 2015 innan det blir en tillbakagång, det finns ingen eufori för tillfället då alla ska in i aktier. Inte ens taxi chaufförerna pratar om aktier utan tvärtom finns det väldigt många med negativt scenario för närliggande framtid kvar på olika börsforum. Men jag kan ha fel liksom andra kan ha fel så det är alltid upp till var och en att fundera hur det blir i framtiden.

En snabb titt på investeringsklockan samt konjunkturbarometern ger att vi har en betydande resa uppåt framöver. Investeringsklockan är enligt mig mellan kl 09 - 12 så nu borde råvaror börja öka i värde inflationen som lägst. Möjligen att vi är närmare kl 09 och nu ser stigande råvrupriser, aktier något upp för att sedan accelerera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar