Sidor

torsdag 7 februari 2013

OMXS30

Tänkte visa OMXS30 ur ett TA perspektiv. Först kan vi se att index varit uppe ett par gånger i motståndsnivån som utgörs av tidigare toppar från 2011 för att sedan falla tillbaka. Detta är en normal händelse när man ser på det med TA. Just teknisk analys kan vara väldigt användbart tillsammans med FA, det går ju inte att värdera ett företag på samma sätt med TA som med FA men det man kan se är trender och detta är viktigt.

Ur detta diagram ser man att trenden är upp fr.o.m botten notering hösten 2011 eftersom uppgången utgörs av stigande toppar och bottnar. Så länge trenden går åt ett håll är det enklast att antaga att det fortsätter i trendens riktning tills toppen inträffar. Hur vet man när toppen inträffar? Det vet ingen men det går att anta var toppen potentiellt kan vara, dock gör jag inga försök att hitta vändningen i detta diagram utan visar endast trenden som den ser ut just nu. Just detta diagram visar utbrott från en konvergerande 12-årig triangel som utgörs av toppar och bottnar sedan år 2000. P g a detta ges en teknisk signal om fortsatt uppgång och det är fullt möjligt att index hamnar högre än det var 2007.

Även dom senaste dagarnas små nedgångar har i TA diagram kunnat förväntats eftersom vissa indikatorer signalerat detta. Det jag vill visa med detta är att förutom FA även använda TA för att fastställa trender och viktiga nivåer och därmed kunna förutsäga hur marknaden kommer att gå. Trenden i detta diagram är upp så länge inte index faller under tidigare botten. Första bilden visar OMXS30 från 2007 och andra bilden har jag zoomat in de senaste 2 åren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar