Sidor

torsdag 14 februari 2013

USD

Det finns en anledning till att jag ännu inte valt bolag från USA. Läste idag en artikel med rubriken "Is the Dollar Dying? Why US Currency Is in Danger". Det är en intressant frågeställning, vad händer om förtroendet för dollarn försvinner?

I artikeln står det att internationella valuta fonden har indikationer på att många länder hellre använder annan valuta än USD. Mätt i procent av totala världens valutor har USD tappat från 90% år 1952 till idag 15%. Idag har yuan, yen och euro större andelar av världens valutor än USD.

Citat:"If the dollar loses status as the world's most reliable currency the United States will lose the right to print money to pay its debt."

Ganska skrämmande att ligga placerad i USD med sånt framtida scenario. Och det handlar egentligen om förtroende. Det kommer gå väldigt snabbt om förtroendet tappas.

Hittills har investerare flytt till USD när tiderna blir sämre men blir det så i framtiden?

2009 var det år marknaden vände upp i USA genom att centralbanken hjälpte till, detsamma skedde under it kraschen 2002 - 2003. Nu är det 4 år sedan botten var. Nästa gång finns det inga hjälpmedel kvar. Ta mer lån? Denna nedgång blir förmodligen dödsstöten för USD som världens reservvaluta. Jag tror på en ny valuta skapad och bunden till en råvara som t ex guld.

Just detta scenario är det som många investerare är rädda för att det ska inträffa. Det är snart ganska precis 4 år sedan Mars botten 2009 men detta behöver inte betyda att det ska ske just nu. Börserna kan mycket väl och faktiskt troligtvis gå upp 20% - 30% i år. Det är det som händer sedan som är skrämmande.

Genom historien har Dow Jones index och guld priset alltid haft en viss korrelation till varandra. Det sägs att normalt tillstånd råder då Dow/Guld kvoten är mellan 1 och 2. I nuläget är det 14000/1650 = 8,5. Så frågan är, ska Dow krascha eller guldpriset stiga? Båda scenarios är illa för USD.

Därför undviker jag bolag i USA trots att det finns många jag skulle vilja vara delägare i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar